Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 00:00

Top 10 κιθαρίστες όλων των εποχών

Κιθαρίστες που άφησαν το σημάδι τους

Είναι μια δύσκολη επιλογή. Πρέπει να βγάλεις έξω τα «προσωπικά» και να κρατήσεις τα «αντικειμενικά».Στα «κριτήρια» παρεμβαίνουν ένα σωρό σημαντικοί και διαφορετικοί παράμετροι. Εποχές, σχολές, διάρκεια, δισκογραφία. Όμως, όπως και να το κάνεις και παρά τους όσους μπορεί να αδικούμε, θέλω να πιστεύω ότι από αυτούς τους 10 δε μπορείς να ξεφύγεις.

 

Chuck Berry (18 Οκτωβρίου 1926 - 18 Μαρτίου 2017)
This is rock and roll, baby! Εν αρχή λοιπόν ένας δαιμονισμένος μουσικός. Το Rolling Stone τον κατατάσσει στην 6η θέση ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών και την ίδια ώρα στην 5η θέση ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών. Το 1986 εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Καινοτόμος, πρωτοπόρος. Αν δεν υπήρχε αυτός, η ροκ μουσική, θα ήταν αλλιώς.

B. B. King (16 Σεπτεμβρίου 1925-14 Μαΐου 2015)
Ο Βασιλιάς δε μένει πια εδώ. Μένουν όμως τα τραγούδια και ο απαράμιλλος τρόπος του B. B. King που επηρέασε καθοριστικά πολλούς μουσικούς και εξακολουθεί να αφορά όλο το μουσικό σύμπαν. Το "Thrill" παραμένει παντοτινό…

Jimi Hendrix (27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970)
Κατά πολλούς ο κορυφαίος κιθαρίστας. Το παλικάρι απ’ το Seattle, έφυγε νωρίς. Ο μύθος του όμως αφορά όσα «έγραψε» με την κιθάρα του στο σύντομο βίο του. Φλογισμένος και αισθαντικός. Jimi Hendrix, ο μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Eric Clapton
Η Αγγλική υπερδύναμη. Ο καλύτερος μαθητής των προγενέστερων και ο σημαντικότερος δάσκαλος για τους επόμενους. Γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1945 στο Ripley της κομητείας του Surrey με Καναδικό όμως πατρικό αίμα στις φλέβες του. Μορφή και γκουρού στο είδος του. Αειθαλής και δυναμικά ενεργός μέχρι και τις μέρες μας.

Jimmy Page
Από τους Yardbirds στην εποποιία των Led Zeppelin. Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1944 στο Μίντλσεξ της Αγγλίας, αυτοδίδακτος, έδωσε –και δίνει- μαθήματα ροκ «καταιγίδας» αλλά και βαθιάς ευαισθησίας.

Rory Gallagher (2 Μαρτίου 1948 - 14 Ιουνίου 1995)
Ο Ιρλανδός που αγαπήθηκε σε όλο τον πλανήτη και λατρεύτηκε στην Ελλάδα. Εκτελεστής και δημιουργός με ισχυρή προσωπική ταυτότητα. Τίμησε το μπλουζ ροκ όσο λίγοι, άνοιξε δρόμους. Ευρηματικός και μέγας σε κάθε του φράση!

David Gilmour
Η «αρτίστικη» ροκ ματιά μέσα από ένα συγκρότημα που άλλαξε τα δεδομένα και διαμόρφωσε μια ολόκληρη εποχή και τάση. Ο γεννημένος στις 6 Μαρτίου 1946 στο Κέμπριτζ, Βρετανός κιθαρίστας, απέδειξε πως δεξιοτεχνία δεν είναι μόνο πόσες νότες «ρίχνεις» στο λεπτό. Μετράνε πολλά άλλα. Το πάτημα του χεριού στη χορδή, το αίσθημα, η αισθητική.

Carlos Santana
Γίνεται να μην υποκλιθείς στο Μεξικάνο – Αμερικάνο «Θεό». Κατηγορία από μόνος του! Ένωσε τους μπλουζ ήχους μαζί λατινοαμερικάνικους και αφρικανικούς ρυθμούς που περιείχαν κρουστά όργανα όπως timbales και congas τα οποία δεν ακούγονταν στη ροκ μουσική… και έγραψε και γράφει ακόμα ιστορία.

Mark Knopfler
Της ίδια «αντίληψης» με τον David Gilmour. Παίξιμο με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Καταλαβαίνεις ποιος παίζει από χιλιόμετρα μακριά. Όπως και οι «παραπάνω» που αναφέρθηκαν, πέρα απ’ τα εκτελεστικά έχει γράψει και αθάνατα τραγούδια ενώ τα «χώνει» και στο μικρόφωνο.

James Hetfield
Η «καρδιά» των Metallica. Κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός της μπάντας. Συνοψίζει δίχως φανφάρες και υπερβολές πολλές από τις αρετές των παραπάνω. Η χρυσή επιτομή στους τωρινούς μπερδεμένους καιρούς.

 

 

 

 

 

Listen Live

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Web Proxy

Sponsors

291819322 1443517626109967 3292450715682961870 n logo1

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε. Όροι χρήσης